hungarian center
for early music

IV. Haydneum Őszi Fesztivál 2024

2024. november 7-10.

A régizene meghitt elkötelezettjei és a muzsika világával éppen csak ismerkedő kisgyermekek számára egyaránt kínál izgalmas programokat a fesztivál, amely a helyszínek és a műfajok változatosságával egyként vonzhatja a közönséget. De bizonnyal még nagyobb vonzerőt gyakorolhat a fellépő művészek névsora, hiszen a régizenélés hazai kiválóságai mellett idén olyan nemzetközi sztárokat is a fesztiválon köszönhetünk majd, mint a fuvolás Anna Besson, a csembalista Jean Rondeau és a lantos Thomas Dunford.

 

Jegyértékesítés: 2024. június 1-től.

IV. Haydneum Őszi Fesztivál – Anna Besson & Jean Rondeau

2024. November 7. 19:30
Károlyi-Csekonics Palota, Bálterem
Online vásárlás Tovább

IV. Haydneum Őszi Fesztivál – A Haydn testvérek

2024. November 8. 19:00
Zeneakadémia, Solti Terem
Online vásárlás Tovább

IV. Haydneum Őszi Fesztivál – Ramazuri a Magyar Zene Házában

2024. November 9. 10:30
Magyar Zene Háza
Tovább

IV. Haydneum Őszi Fesztivál – Thomas Dunford lant szólóestje

2024. November 9. 19:30
Festetics Palota, Tükörterem
Online vásárlás Tovább

IV. Haydneum Őszi Fesztivál – Beszédes zongoraversenyek

2024. November 10. 17:00
Magyar Zene Háza
Online vásárlás Tovább

III. Haydneum Őszi Fesztivál 2023

2023. november 10-12.

November 10. és 12. között a III. Haydneum Őszi Fesztivál három koncerten a nagy bécsi klasszikus zeneszerző, Joseph Haydn három különböző arcát villantja fel. A nyitóhangverseny a mariazelli Mária-kultuszhoz kapcsolódó Missa Cellensis megszólaltatásával a liturgikus művek vallásos szerzőjének áhítatát állítja középpontba. A második est az Aki hűtlen, pórul jár című kétfelvonásos vígopera előadásával a fergeteges humorú színpadi szerzőre irányítja a figyelmet. Végül a harmadik program Haydn és Mozart kvartettművészetével a kamarazene kifinomult és bensőséges műfajának magasrendű élvezetét kínálja. A nemzetközi énekesgárda, a nagy múltú Purcell Kórus és Orfeo Zenekar, a világhírű Helsinki Barokk Zenekar, a két kiváló karmester, Aapo Häkkinen és Vashegyi György, valamint a legendás Simon Standage vonósnégyese, a Salomon String Quartet ihletett és autentikus produkciókat ígér.

Tovább

III. Haydneum Őszi Fesztivál – Haydn: Cecília-mise

2023. November 10. 19:30
Budavári Palota, Lovarda
Online vásárlás Tovább

III. Haydneum Őszi Fesztivál – Haydn: L’infedeltà delusa

2023. November 11. 19:30
Karmelita, Beethoven Terem
Online vásárlás Tovább

III. Haydneum Őszi Fesztivál – A Salomon String Quartet koncertje

2023. November 12. 19:30
Zeneakadémia, Solti Terem
Online vásárlás Tovább

Haydneum Őszi Fesztivál 2022

2022. október 25. - november 2.

Haydneum Őszi Fesztivál – „Haydn és London” – Le Concert de la Loge, Orfeo Zenekar, Julien Chauvin

2022. October 25. 19:30
Müpa Budapest, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Tovább

Haydneum Őszi Fesztivál – „Joseph és Michael Haydn” – Purcell Kórus

2022. October 28. 20:00
Egyetemi templom
Tovább

Haydneum Őszi Fesztivál – „Haydn és Zimmermann” – Musica Aeterna

2022. October 29. 19:30
Karmelita, Beethoven terem
Tovább

Haydneum Őszi Fesztivál – „Haydn és Beethoven” – Somlai Petra, Megyesi Zoltán

2022. October 30. 19:30
Zeneakadémia, Solti terem
Tovább

Haydneum Őszi Fesztivál – „Haydn és Metastasio” – A lakatlan sziget

2022. November 2. 19:30
Zeneakadémia, Nagyterem
Tovább

2022. október 25. és november 2. között rendezi meg Őszi Fesztiválját a Haydneum – Magyar Régizenei Központ Budapesten. A 2021 nyarán alakult intézmény tavaly ilyenkor első, nagy sikerű Nyitófesztiváljára készült, amelyet aztán 2022. júniusában első Egyházzenei Fesztiváljuk, majd augusztusban a Vonósnégyesek Eszterházán sorozat követett, évközben pedig számos együttműködésben vettek részt a magyar klasszikus zenei élet szereplőivel. Mára tehát mondhatjuk, az intézmény életének második évadját értékes tapasztalatokkal, rengeteg szép zenei élménnyel a háta mögött kezdheti meg.

Az idei Haydneum Őszi Fesztivál legfőbb jellemzője a sokszínűség. 5 olyan koncertet kínál a hallgatóság számára, amely a maga műfajában mind különlegesnek számít. Kizárólag korhű hangszeres előadásokat hallhatunk majd, s az alapkoncepció szerint Joseph Haydn állandó szereplője lesz minden programnak, s mellette megjelenik egy másik szerző vagy helyszín, mindez az alcímekben köszön vissza.

Haydn és London” – Elsőként, a fesztivál legnagyobb „attrakciójaként” két korhű hangszereken játszó historikus zenekar – nem is akármilyen zenekarok: a párizsi Le Concert de la Loge és a budapesti Orfeo Zenekar – ül egy színpadra, és együtt idézi fel az 1790-es években, Londonban megszokott nagyzenekari hangzást. Ami mindezt még izgalmasabbá teszi: a két zenekar karmester nélkül, a világhírű hegedűművész, Julien Chauvin koncertmesteri irányításával fog játszani. Nem tudunk róla, hogy Európában az elmúlt 50 évben sok ilyen kezdeményezés lett volna, ez minden esetre a kihagyhatatlan esték egyike lesz.

Joseph és Michael Haydn” – Október 28-án az Egyetemi templomban a Purcell Kórust hallhatjuk continuo kísérettel, Vashegyi György vezetésével: hangzásvilágukról, professzionális megszólalásukról kizárólag szuperlatívuszokban nyilatkozik a nemzetközi sajtó – velük így, önállóan, zenekar nélkül viszonylag ritkán találkozhatunk. Mostani programjukban a két Haydn-testvér találkozik: Joseph, akinek nagyon kevés, és Michael, akinek viszont rengeteg continuo-kíséretes egyházi kórusműve maradt fenn. Műsoruk gerincét az 1790-es évekből származó salzburgi nagyböjti Michael Haydn-misék adják, amelyekből a kórus és karnagya évekkel ezelőtt lemezt is készített a Hungarotonnál, s a lemez nagy nemzetközi feltűnést keltett.

Haydn és Zimmermann” – Október 29-én Pozsony lesz a fesztivál vendége a Karmelita Beethoven termében – egész pontosan a pozsonyi Musica Aeterna együttes, akik Haydn mellett Anton Zimmermann kamaraműveket mutatnak a fesztivál közönségének. Az élete jelentős részében Pozsonyban alkotó Zimmermann a 18. században Magyarországon működött zeneszerzők közül azon kevesek egyike, akinek darabjai meglehetősen széles körben elterjedtek, mindez leginkább szimfóniáinak köszönhető. A mostani koncerten olyan nagyobb apparátust foglalkoztató kamaraműveket ismerhetünk meg, amelyek igazán ritkán hallhatók. Az 1973-ban alakult, pozsonyi székhelyű Musica Aeternát Európa legjelentősebb korhű hangszeres együttesei közt tartják számon, művészeti vezetőjük a kiváló hegedűs, Peter Zajíček.

Haydn és Beethoven” – Október 30-án a Zeneakadémia Solti termében egy új műfaj, a szóló fortepiano és daléneklés együttese mutatkozik be a fesztiválon: programjával a két nemzetközileg is elismert magyar kiválóság, Megyesi Zoltán, tenor és Somlai Petra fortepiano művész előadásában hallhatunk szonátákat és dalciklusokat – az est különleges színfoltja lesz a sorozatnak.

November 2-án a Zeneakadémia Nagytermében „Haydn és Metastasio” címmel zárul a fesztivál: az este azért különleges, mert a Haydneum első alkalommal mutat be (koncertszerű előadásban) operát, ráadásul a híres librettista, Metastasio Haydn által megzenésített egyetlen művét, „A lakatlan sziget”-et. Az Orfeo Zenekar olyan kiváló magyar szólistákkal dolgozik majd együtt, mint Kovács Ágnes, Balogh Eszter, Komáromi Márton és Szélpál Szilveszter. Az est karmestere Vashegyi György.

5 rendkívüli programot kínál tehát az idei Haydneum Őszi Fesztivál, várunk mindenkit szeretettel!

 

 

Haydneum Nyitófesztivál

2021. október 4-6., Budapest

A fesztivál koncertjei:

Haydneum Nyitófesztivál

Haydneum Nyitófesztivál – A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar koncertje

2021. October 4. 19:30
Müpa - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Tovább
Haydneum Nyitófesztivál - Les Talens Lyrique

Haydneum Nyitófesztivál – Les Talens Lyriques

2021. October 5. 19:30
Karmelita rendezvényterem
Tovább
Szokos Augustin

Haydneum Nyitófesztivál – „Új generáció”

2021. October 6. 16:00
Egyetemi templom
Tovább

Capella Savaria

Haydneum Nyitófesztivál – Capella Savaria

2021. October 6. 18:00
Zeneakadémia - Solti Terem
Tovább
Freiburger Barockorchester

Haydneum Nyitófesztivál – Freiburger Barockorchester

2021. October 6. 20:00
Zeneakadémia - Nagyterem
Tovább