hungarian center
for early music

Fővédnök

galánthai Esterházy II. Antal herceg

Főigazgató

Káptalan István
Káptalan István előbb villamosmérnöki, később MBA és bankmenedzser diplomát szerzett Budapesten. Több magyar és nemzetközi pénzintézetnél dolgozott stratégiai, pénzügyi/controlling, majd IT szakterületeken. Számos jelentős banki projektben vett részt, többek közt Prágában, Szingapúrban és Londonban. A HSBC bank közép- és kelet-európai IT igazgatójaként Prágában, később a Citibank oroszországi régiós IT igazgatójaként Moszkvában tevékenykedett. Szakterületei az IT menedzsment, projekt menedzsment és pénzügyek.

Művészeti igazgató

Vashegyi György
Vashegyi György a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerezte diplomáját 1993-ban. Még zeneakadémistaként alapította régizenei együtteseit, a Purcell Kórust (1990) és az Orfeo Zenekart (1991), melyeknek azóta is művészeti vezetője. 1992 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára. 2017-ben a Magyar Művészeti Akadémia elnökévé választották, mely posztot 6 éven keresztül töltött be. Jelentős szerepe volt a 2021 júliusában létrejött Haydneum – Magyar Régizenei Központ megalakulásában, az intézmény rezidens együttesei a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar. 2022. november 1. óta a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar főzeneigazgatója.

1998 óta több, mint 70 lemezfelvételt készített (elsősorban a Purcell Kórus és Orfeo Zenekar élén), melyek számos rangos nemzetközi díjat nyertek; nevéhez fűződik száznál több jelentős zenemű magyarországi bemutatója, sok esetben újkori világbemutatója is. Egyik fontos kutatási területe a 18-19. századi francia operarepertoár, újrafelfedező munkájáért 2021-ben a francia állam a „Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja” (Chevalier L’Ordre des Arts et des Lettres) címet adományozta számára. 2024 áprilisában a Cyrill Dubois-val közösen készített francia barokk operaválogatás – Jouissons de Nos Beaux Ans! című – felvételért az International Classical Music Awards legjobb barokk vokális felvétel díját nyerte el.

Nemzetközileg is jelentős karmesteri tevékenységét, a régizene műfajának hazai tolmácsolásában egyedülálló művészi munkáját, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító vezetőjeként végzett értékteremtő tevékenységét, valamint a művészeti közéletben végzett meghatározó munkáját 2024 tavaszán Kossuth-díjjal ismerték el.

Ügyviteli igazgató

Baksay Ágnes
Gazdasági egyetemi végzettségét a JPTE Közgazdaságtudományi Karán, Vállalatfinanszírozás szakirányon szerezte. Nonprofit területen gazdasági vezetőként, multinacionális vállalatoknál controlling, pénzügyi és ügyvezetési feladatokat látott el. Közben adótanácsadó és pályázatíró projektmenedzseri végzettséget szerzett. Ez utóbbit általa vezetett projektben is hasznosította. Részt vett kontrolling és vállalatirányítási rendszerek bevezetésében, irányította a vállalatok számviteli, kontrolling, IT, HR adminisztrációját. Kapcsolatot tartott és beszámolt a hatóságoknak és külföldi anyavállalatának. Szakterületek: pénzügy, kontrolling, adózás.

Kuratórium

Káptalan István – elnök
Dr. Solymosi-Tari Emőke
Dr. Veszely Katalin

Tudományos Bizottság

Kim Katalin
Kim Katalin 1993-tól az ELKH BTK Zenetudományi Intézet Magyar Zenetörténeti Osztályának kutatója, jelenleg tudományos főmunkatársa, osztályvezetője, az Intézet igazgatóhelyettese. Egyik fő kutatási területe a 18. századi magyar és közép-európai vokális-hangszeres repertoár, a fennmaradt kotta- és levéltári források értékelése, kiadása. 1999 óta a Zenetudományi Intézet Erkel Ferenc Operák kritikai összkiadásának munkatársa, két Erkel-opera közreadója. Disszertációjában az Erkel-műhelyben zajló közös komponálás módszerét elemezte.

Koltai András
Koltai András történész, levéltáros az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult, és szerzett doktorátust (2000). 1994 óta a Piarista Rend Magyar Tartománya levéltárosa, 2014-től a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesülete titkára, 2018 óta elnöke. 2017-ben Pauler Gyula-díjat kapott.

Felügyelő Bizottság

Hutiray Gyula – elnök
Dr. F. Tóth Gábor
Dr. Kruchina Réka

Tiszteletbeli tagság

Somfai László
Komlós Katalin
Zádori Mária
Kertész István
Malcolm Bilson

Nemzetközi sajtókapcsolatok

Ulrike Wilckens, Ophelias Culture PR
www.ophelias-pr.com
letter@ophelias-pr.com

HÍRLEVÉL

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből tájékozódhasson intézményünk programjairól, tevékenységéről!

Kapcsolat

E-mail: info@haydneum.com

Cím: 1014 Budapest, Úri u. 45.

Adószám: 19307927-2-41

Fővárosi Törvényszék nyilvántartási szám: 01-01-0013158

Bankszámla szám: 10102244-73716100-01005001, Budapest Bank Zrt.

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ Alapítvány működését a Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatja.