hungarian center
for early music

Haydneum Őszi Fesztivál – „Joseph és Michael Haydn” – Purcell Kórus

2022. October 28. 20:00

Egyetemi templom

Michael HAYDN:
Missa Quadragesimalis MH 552 (a-moll)
Feria Sexta (F-dúr)
Missa Tempore Quadragesimae MH 553 (d-moll)
Missa pro Quadragesima MH 551 (F-dúr)

Joseph HAYDN:
Non nobis Domine Hob. XXIIIa:1 (d-moll)

 

A continuo szólam tagjai:

Maróth Bálint – cselló
Janzsó György – nagybőgő
Szokos Augustin – orgona

vezényel: Vashegyi György

 

 

Program helyszíne

Túlzás nélkül állítható, hogy nem csupán önmagában Joseph Haydn (1732–1809) életműve, de a Haydn testvérpár jelensége is a zenetörténet egyik csodája. Egy falusi bognármester fiai, két fivér öt év korkülönbséggel: az idősebb minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője, ám a fiatalabb is olyan rangú komponista, akinek műveiből Wolfgang Amadeus Mozart sem szégyellt tanulni.
A zenetudomány kimutatta, hogy a Mozarthoz hasonlóan Salzburgban szolgálatot teljesítő, s a Mozart családdal kapcsolatban álló Michael Haydnnak (1737–1806) számos olyan műve született, amely Mozart számára inspirációként, tanulmányozás tárgyául szolgált, az egyik leghíresebb Mozart-remekmű, a Requiem pedig sokban adósa Michael Haydn 1772-ben, Salzburgban bemutatott c-moll requiemjének, amelynek előadásában (hegedűn, illetve brácsán) Leopold és Wolfgang Amadeus egyaránt közreműködött. Joseph Haydn is nagyra tartotta öccse zenéjét, egyházi műveiért pedig olyannyira lelkesedett, hogy többre értékelte őket a sajátjainál.
Koncertünk a két Haydn egyházzenéjéből válogat, a nagyobb hangsúlyt a kevésbé ismert Michael műveire helyezve. A Purcell Kórus a magyarországi historikus régizenejáték kivételes jelentőségű műhelye. Több mint három évtizede működik alapítója, Vashegyi György irányításával, a szintén a karmester által létrehozott Orfeo Zenekarral szimbiózisban. Munkásságukat nagy sikerű koncertek és nemzetközi elismerést aratott hanglemezek sokasága fémjelzi.

Fotó: Márkos Tamás

Vissza