hungarian center
for early music

Haydneum Őszi Fesztivál – „Haydn és Metastasio” – A lakatlan sziget

2022. November 2. 19:30

Zeneakadémia, Nagyterem

Kovács Ágnes Silvia
Balogh Eszter Costanza
Komáromi Márton Gernando
Szélpál Szilveszter
Enrico

Orfeo Zenekar
vezényel: Vashegyi György

Joseph HAYDN: A lakatlan sziget, 1779
(koncertszerű előadás)

 

Program helyszíne

Joseph Haydn (1732–1809) inkább él a köztudatban szimfóniák, vonósnégyesek, zongoraszonáták és misék szerzőjeként, s kevesebben gondolnak rá úgy, mint operák szerzőjére. Holott az Esterházy hercegi család rezidenciális muzsikusának az 1770-es és 1780-as években állandó feladata volt operatársulat működtetése, mellyel évadonta mintegy százötven előadást tartottak. A repertoáron jelentős szerepet játszottak saját művei.

Tizenhét operát írt, ezek közül sok mű címe – La canterina, Lo speziale, L’infedeltà delusa, La vera costanza – ismerősen cseng a mai zenehallgató számára is, hiszen e darabok olykor megszólalnak, és hangfelvételen is hozzáférhetők. Ugyanakkor Haydn operái – melyek között dramma giocoso, burletta per musica, Singspiel, azione teatrale, dramma eroicomico és dramma eroico egyaránt található – nem állandó repertoárdarabok az operaházakban. Ezért is különleges alkalom, hogy a Haydneum Őszi Fesztiválján egy teljes Haydn-opera hangversenyszerű előadása is szerepel.

Az 1779-ben Eszterházán bemutatott A lakatlan sziget fordulatos történet tengeri viharral, hajótöréssel, kalózokkal és sok egyéb izgalommal. Zenéjében a Sturm und Drang indulatai is fellelhetők. Librettóját a kor legnépszerűbb operaszövegkönyv-írója, Pietro Metastasio (1698–1782) alkotta. A produkció énekesei a hazai korhű régizenei előadópraxis kiemelkedő képviselői, kísérőjük, az Orfeo Zenekar több mint három évtizede halmoz sikert sikerre alapítója, Vashegyi György irányításával.

 

A műsor előadásához a jogtiszta kottát a Bärenreiter Verlag kiadó biztosította.

Fotó:
Raffay Zsófi (Kovács Ágnes, Balogh Eszter)
Wágner-Csapó József (Komáromi Márton)
Kelemen József (Szélpál Szilveszter)
Márkos Tamás (Orfeo Zenekar)

Vissza