hungarian center
for early music

A Purcell Kórus és Orfeo Zenekar

A Haydneum – Magyar Régizenei Központ rezidens előadóiként tekint a Vashegyi György karmester által alapított és vezetett Purcell Kórusra és Orfeo Zenekarra, mint azon, nemzetközileg is kiemelkedő magyar régizenei együttesekre, melyek az elmúlt évtizedekben a legjelentősebb munkát végezték a magyarországi Haydn-kultusz érdekében.

Az Orfeo Zenekar Vashegyi György vezetésével 2002 és 2009 között Joseph Haydn valamennyi London előtti szimfóniáját megszólaltatta az ősbemutató helyszínén, a magyarországi Fertőd-Eszterházán található Esterházy-Kastélyban. A nemzetközileg is egyedülálló hangverseny-sorozat keretében több, mint 90 szimfónia szólalt meg: többségük Haydn kora óta első alkalommal születése helyszínén, korabeli hangszereken, azzal a hangszeres létszámmal, mellyel Haydn Eszterházán évtizedeken át adott koncerteket. Ugyanebben az időszakban (a Purcell Kórussal kiegészülve) megszólaltatták Haydn összes miséjét és német nyelvű oratóriumát is.

Purcell Kórus és Orfeo Zenekar a Zeneakadémián

A két együttes 1998 óta több, mint 30 lemezfelvételt készített a Hungaroton, Carus, Ediciones Singulares, Glossa, Bru Zane és Aparté kiadók számára (elsősorban francia, német és olasz barokk repertoár terén), 2020-ban, "Esterházy Music Collection" néven új lemezsorozatot indítottak az Accent kiadó számára, a magyar vonatkozású zenei örökség elfeledett kincsei újrafelfedezése céljából.

Lemezfelvételeik számos jelentős nemzetközi díjat (Preis der Deutschen Schallplattenkritik, Diapason d’Or, Diamant de l’Opéra) nyertek el, a BBC kritikusai a 2020. év legjobb operafelvételei közé két albumukat is beválasztották. Produkcióik az elmúlt években a magyarországi koncert-helyszínek mellett ellátogattak a párizsi Théâtre des Champs-Elysées-be, az amszterdami Concertgebouw-ba, a versailles-i Királyi Operaházba és Királyi Kápolnába, Ottobeuren Bazilikájába és Trondheim Katedrálisába, valamint számos egyéb rangos koncertterembe és fesztiválra.

Lemezfelvétel