hungarian center
for early music

Werner & Rameau

2022. January 26. 19:30

Zeneakadémia, Nagyterem

ELMARAD!!

Kedves Közönségünk!
Sajnálattal értesítjük Önöket, hogy a ma estére a Cziffra100 keretében meghirdetett Werner & Rameau című koncertünk betegség miatt elmarad.
Az online vásárolt jegyek összegét az Interticket automatikusan visszautalja, a jegypénztárban vásárolt jegyek árát a vásárlás helyszínén legkésőbb 2022. február 8-ig visszaválthatják.
Köszönjük szíves megértésüket!

Gregor Joseph WERNER (1693-1766):

Der verlorne Sohn (1747)

– magyarországi bemutató –

***

Jean Philippe RAMEAU (1683-1764):

Adonis (2. felvonás – Les surprises de l’Amour (1748) c. operából)

 

Közreműködik:

Purcell Kórus, Orfeo Zenekar (korhű hangszereken)
Vezényel: Stephan MacLeod

 

WERNER: Der verlorne Sohn

Der verlorne Sohn (kontratenor) – Paulin Bündgen

Die Barmherzigkeit – (szoprán) – Chantal Santon Jeffery

Der gehorsame Sohn (tenor) – Bernhard Berchtold

Die Gerechtigkeit (basszus) – Stephan MacLeod

Der mitleidige Vater – (basszus) Christian Immler

 

RAMEAU: Adonis (Les Surprises de l’Amour, 1748)

Vénus – Chantal Santon Jeffery

L’Amour – Hasnaa Bennani

Diane – Szutrély Katalin

Adonis – Christian Immler

 

Társszervező: Cziffra György-emlékév

Gregor Joseph Werner (1693-1766) a magyar zenetörténet egyik legjelentősebb, feledésbe merült komponistája, a 18. századi magyar egyházi zene kiemelkedő alakja. 1728-tól az Esterházy-család udvari Kapellmeistere, mely poszton Joseph Haydn közvetlen elődje. Munkája főként az egyházzene területét érintette, tizenkilenc német nyelvű oratóriuma – melyek egyike a koncerten elhangzó “Der verlorne Sohn”, és amelyek közül tizenkét darab kéziratos partitúráját Budapesten, az Országos Széchényi Könyvtárban őrzik – a műfaj kiemelkedő darabjai.”

Cziffra György életművének szerves részét alkotta a francia barokk billentyűs zene, többek között Jean-Philippe Rameau kompozíciói. Az egyik leghíresebb francia zeneszerzőt, zeneelméleti géniuszt hangszeres szóló- és kamarazenéi mellett elsősorban operái tették híres zeneszerzővé. Az 1748-ban bemutatott „Les Surprises de l’Amour” című operájának második felvonását, az „Adonis”-t a korabeli források szerint önállóan is előadták az udvarban. Az opera első verziójának kottája a Bärenreiter Rameau-összkiadásának keretén belül készült el nemrég, így a mű mai, modernkori előadása hiánypótló világszerte. A szerelem és szűziesség ellentétében őrlődő szereplők életét az istenek alakítják és irányítják, végül a nézőközönség kedvére formálva a történetet.

Vissza