hungarian center
for early music

MOZART: Requiem – újkori világbemutatókkal, MAKÓ

2024. May 15. 18:00

Makó, Hagymaház

Johann Georg ALBRECHTSBERGER (1736-1809):
Die Pilgrime auf Golgatha, 1781 (Ms. mus. 2596) – Nyitány
Missa Dei Patris (Ms. mus. 2454)

Spiritus meus (Motetto per i morti Ms. mus. 2287)
Wolfgang Amadeus MOZART (1756-1791): Requiem, K. 626

Az Albrechtsberger-művek újkori világbemutatók!

Szutrély Katalin – szoprán
Balogh Eszter – alt
Megyesi Zoltán – tenor
Cser Krisztián – basszus

Purcell Kórus, Orfeo Zenekar
Vezényel: Vashegyi György

Rendező: Makó Város Önkormányzata
Együttműködő partner: Haydneum
A belépés díjtalan, azonban belépőjegy váltáshoz kötött. Az ingyenes belépőjegyek a Hagymaház jegypénztárában vehetők át nyitvatartási időben április 29-től.

Program helyszíne

Mozart egyik legnevezetesebb alkotása a zeneszerző tragikusan korai távozásához kapcsolódik: a kilétét titokban tartó megrendelő megbízásából komponált, befejezetlenül maradt Requiemet nagybetegen, halálos ágyán írta. A gyászmise, melynek több különböző rekonstrukciója ismert, ma egyik legtöbbet játszott műve. A Széchényi Könyvtár Esterházy-gyűjteményének számos darabja ezzel szemben mintegy 250 éve nem szólalt meg. A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar koncertjén ezekből is hallunk néhányat Vashegyi György vezényletével.

A Haydneum – amelynek művészeti vezetője a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapítója és irányítója, Vashegyi György – többek között azért jött létre, hogy kutató tevékenységével feltárja és megelevenítve közkinccsé tegye a magyarországi régizenei múltat, részben olyan archívumok lappangó értékei között válogatva, amilyen az Országos Széchényi Könyvtár sok becses ritkaságot őrző Esterházy-gyűjteménye. Nem először és nem utoljára hall ezen az estén a közönség olyan kompozíciókat, amelyek e kottatár kincsei közül kerültek elő, hogy egynegyed évezred elfeledettsége után újból megszólalhassanak. Az ismeretlen után az ismert következik: a második részben elhangzó Mozart-rekviem, a zeneszerző nagyszabású oratorikus alkotása – amelynek, mint azt a kutatás kimutatta, egyik ösztönzője a Mozart által nagyra becsült és nem egy művében mintaként követett Michael Haydn egy hasonló műfajú kompozíciója volt. Vashegyi György vezetésével a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar több mint harminc esztendeje ad nagy sikerű hangversenyeket és készít jelentős elismeréssel fogadott hanglemezeket, a magyarországi historikus régizenejátszás középponti jelentőségű interpretációs műhelyeként.

 

Vissza